Tågweekend

Maten

På de allra flesta tåg som går längre sträckor dagtid finns någon form av förtäring, ibland i form av restaurangvagn med bordsservering, ibland som en enklare kiosk med snacks och allt däremellan.

Matsäck, ibland är det skönt, och oftast billigare, att ha sin egen matsäck. Hemifrån eller inköpt på eller ikring stationer. Jag packar alltid matsäck hemifrån till den första måltiden på resan. Även en bra termos, som håller värme länge, med varmt vatten till te eller pulverkaffe, som vi också packar med. Denna kan man sen fylla på längs resan. Man kan fråga om man får köpa varmvatten hos någon kaffeförsäljare, ofta får man. Vattenflaska att fylla på är också bra. Allt vatten i EU ska vara godkänt för förtäring. Så ibland är man larvig som går och köper vatten så fort man kommer utanför Sverige.

Sen finns det alltid matsäck att köpa någonstans på eller ikring stationer, om man inte är på en väldigt liten plats. Men man bör tänka på att inte alla länder har lika generösa öppettider som Sverige. I Tyskland är det förbjudet för mataffärer att vara öppna på söndagar. Ett undantag är mataffären på järnvägsstationer i städer som har mer än ett visst innevånarantal.

Köpenhamns hovdebangård har många ställen som säljer mat, men jag vill slå ett slag för affären som ligger i ena hörnet av stationen, Brugsen (om man står med området med de flesta spåren i ryggen ligger den längst till höger på väggen mittemot) En bra affär där man hittar allehanda bra resmat tex lådor med tre små goda smörrebröd.

I Hamburg finns det ett överflöd av ställen på stationen. vi brukar köpa färskt bröd i en skivad ost o yoghurt i en annan och frukt. Eller så passar man på att äta en måltid, det går att få allt från currywurst till sushi och vegansk mat där.

Malmö har ett område med ett gäng trevliga restauranger med gemensam sittyta och en mataffär.

I Stockholm finns det en mataffär en trappa ner och ett otal platser att köpa med sig färdiga mackor eller annnan mat ifrån.

Svenska tåg. Sj har en bistro i snabbtåg och regionaltåg, med ok, enklare förtäring. I första klass ingår frukost om man startar före 9 eller reser på natten. Nattågen norrut har även de bistro. men på nattåget Stockholm-Malmö finns inget. Om man åker första klass får man äta frukost på hotell efter ankomst istället. Snälltåget har en krogvagn på alla tåg, utom Malmö-Berlin. Där är tanken att man istället äter på båten, men jag rekommenderar att köpa med mat istället. Jag upplevde kafeterian som väldigt oprisvärd, och det var verkligen inte gott. Buffén har jag inte testat personligen, men jag har fått dåliga recensioner från andra. Det står alltid i tidtabellen om ett tåg har restaurangvagn.

Danska tåg DSB: Danmark är ett litet land, deras tåg går sällan så många timmar, så de har ingen restaurangvagn. I första klass ska det finnas något enklare som ingår och ryktet talar om någon slags kiosk med chokladbitar o liknande. Men för sträckan Köpenhamn- Hamburg, som tar en 5 timmar, rekommenderas ett besök hos ovannämnda Brugsen, eller hos en mackförsäljare i Hamburg, före.

Tyska tåg DB: På fjärrtågen i Tyskland finns utmärkta restauranger med bordsservering och ett ställe dit du går för att köpa med förtäring till din plats. Man får en vegetarisk curry med ris för mindre än vad dagens rätt kostar i Stockholm. En märklig sak är att te och kaffe är oproportionerligt dyrt. En stor kopp te kostar mer än en öl… En gång åt jag mig igenom 5 timmar från Hamburg till München, då tåget var fullbokat och inga sittplatser fanns. Vi hann med både mat, snacks, fika, glass och macka. Allt var gott. (och vi behövde ingen middag när vi kom fram) Vi dricksade bra…

Denna sida använder kakor för din bekvämlighet. Vi säljer ingen Information om dig till någon. Acceptera med att klicka på länken. Tack!