Ett dygn i Århus

Ett dygn i Århus

Ett drygt dygn i Århus var inte tillräckligt, jag hade velat ha mer. Så mysig stad med storstadspuls. Om man jämför tempot i Uppsala (min hemstad) och Stockholm med Århus, då är farten mer lik Stockholm.



Århus är lika stort som Malmö. Hälften av butikerna är samma som hemma tex HM, hifi-klubben och sjukt många Espressohouse. Vilket är förvånade, de har ju också en massa väldigt bra lokala bagerier. Den andra hälften av butikerna känns mer exotiska för mig. Mycket snygg design, små möbelaffärer, ljudanläggningsbutiker, klädbutiker med stilfullt presenterade kläder. Ja det är verkligen så att det finns väldigt lite som är fult, eller bara hopslängt.




Det finns ett centrum mer ett antal gågator, även om en del mer är vad vi kallar gångvägsfartsområden. Där ligger ett varuhus, Salling, med satsigaste takbaren i flera etage.



Sen närmare havet finns latin Quarter. Där finns mer design och mycket uteställen och restauranger, äldre stadsmiljö.





Det finns en kanal som liksom rinner en våning längre ner än den stora gågatan. Det är lite så, som om det egentligen var kuperat från början, man går in i en galleria i gatuplan, men i andra änden måste man gå upp en trappa för att komma ut.

Längs sidorna på kanalen finns ett antal olika barer och restauranger, på sommaren är det en enda stor uteservering. Jag åt en fantastisk räkmacka på en av dem. Det finns också härliga områden ute vid hamnen, mitt dygn var det lite väl blåsigt för att man skulle vilja dröja kvar.



Takbaren har även denna utkikstunga.

Danmark är också så mycket mer kontinenten, de trotsar vädret och drar ut en massa klädstänger utanför butikerna, de har takbarer, med inomhusdel. Uteserveringar överallt. Våren har kommit längre, krokusarna blommar för fullt, men jag stod också och hängde under en markis när det kom en plötslig och kraftig hagelskur. Och hittills har jag inte träffat en endaste sur dansk, alla har varit så hjälpsamma och trevliga. De tom stannar bilen och frågar om man verkar vara på villovägar (det var på Fanö, där jag är nu).




Vad finns att göra då, förutom att bli förtjust i en stadskärna. Idag har jag varit hela förmiddagen på Århus konstmuseum. Det var jättebra och jättestort. Inklusive en spektakulär rund regnbågsfärgad gång uppe i luften på 10 våningen. Nej jag med min höjdskräck vågade inte gå runt… Men när jag tittade genom kameralinsen vågade jag mig ut iaf. Förutom detta finns mycket annat jag inte hann med jag kommer att beskriva även det sen i sidorna om Århus. Bla finns ett större tivoli som är öppet sommarmånaderna.







Var ska man bo då? Ja inte där jag bodde. Jag trodde det var ett bra ställe, mer åt budgethållet, men nej.
Jag var däremot på studiebesök på Hotell Oasis nära stationen. Fina rum, med hästens sängar. Område där man får ta kaffe och te. De bygger just nu ut, så till sommaren kommer de ha helt nya rum, men de rummen i den gamla delen var helfräscha. Det var tanken, hela hotellet skulle vara lika. Av allt jag såg var det jättebra, trevliga människor.



Prisläget då, ja det är ju Danmark. Mycket är dyrare än i Sverige, eller lika, men köper man biljetterna i tid, behöver det inte kosta mycket att resa dit istället. Om man i maj åker Stockholm-Köpenhamn på förmiddagen med SJ och Köpenhamn-Århus på eftermiddagen med DSB en torsdag kommer man undan med 200 kr var för biljetterna. Och hem på söndagen lika billigt förmiddagen Århus-Köpenhamn. Däremot Köpenhamn-Stockholm är dyrt nu, under 700 kommer man inte, om man inte vill komma hem 1 på natten, men det var länge senan de biljetterna släpptes, köper man när biljetterna släpps går även söndagar att få billigt. Glöm nu inte att dessa biljetter är hela vägen från  centrum till centrum.

Jag vill återkomma till det där med annorlunda. Det är så kul att se. Man bara flyttar på sig en bit, i detta fall över Öresundsbron, men det är likadant med norska gränsen. Men plötsligt ser det inte riktigt likt ut, arkitekturen, det är nåt med husen som har sin särprägel, de gröna gubbarna set olika ut. I Århus hade de något hyss för sig, de så olika ut på olika ställen, någon som vet? Ja en del skruvas till lite och åtminstone jag vitaliseras av det. Nästa inlägg blir om Fanö och resan hit då jag trotsade vädrets makter, Alla kläder är urplockade ut väskan och den är öppen ställd emot elementet…. Min fjällryggsäck med regnskydd hade varit bättre. Åker sent imorgon härifrån, så det dröjer nog någon dag till.

Denna sida använder kakor för din bekvämlighet. Vi säljer ingen Information om dig till någon. Acceptera med att klicka på länken. Tack!