Tågweekend

Biljetter

Ja hur gör man nu då? ”Alla” pratar ju om hur svårt det är att boka tåg. Det är egentligen inte svårt. Först är det några biljettbegrepp man måste ha koll på för att förstå vad folk pratar om

Innan man köper biljett måste man ta ställning till vilken typ av biljetter som behövs. Prova att söka resväg tur och retur enligt instruktion på respektive resmål, helst rätt datum, men om det är för långt i förväg, ta en dag så långt fram i tiden det går, men samma veckodag. Kolla både första och andra klass, det kan hända, speciellt i Sverige, att det knappt är någon skillnad, eller så är det jättestor skillnad. Jämför med interrailbiljettpriset i tabellen. Oftast på en weekend åker man så kort att det blir billigast med vanliga biljetter. Men om det är nära resdatumet och storhelg kan interrail vara billigare.

Det interrailkort som är aktuellt i weekendfallet är det billigaste, man får åka 4 dagar under en månads tid, varav 2 av dessa inom Sveriges gränser. Det kan ju vara aktuellt att välja interrail för att man vill kunna vara flexibel med tex hemresan.

Var köper man biljetter och söker efter bästa färdväg då? Ska man resa inom Norden är det bra att börja med SJ. De säljer biljetter till Narvik, Trondheim, Oslo och Köpenhamn. Ska man vidare får man kolla den biljetten separat med VY (Norge) och DSB (Danmark).
Ska man ner på kontinenten är det bra att söka och köpa biljett med DB (Tyskland), men de har ett tekniskt bekymmer, de kan inte sälja till två olika operatörer i ett land. Så åker man med SJ hela vägen till Köpenhamn funkar det bra. Men om man byter i Malmö till Öresundståg, som trafikerar sträckan över Öresundsbron. Vilket man är tvungen till om man kommer med nattåget och ska med morgonavgången Köpenhamn-Hamburg. Då får man lov att köpa Stockholm-Malmö av SJ och Malmö-Tyskland av DB. Det är dock gott om tid och nattåg kör sakta så man ska hinna sova en natt, så det är sällan sent.

Det skadar dock aldrig att ha en plan B

Var köper man biljetterna och söker färdvägar? Hos:
SJ Sveriges största och statliga jänvägsbolag
Snälltåget syns även i SJ:s sökmotor kör bl till Åre o Berlin
MTR tåg Göteborg-Stockholm
VY norska statliga järnvägen, visar även andra aktörer i Norge. Kör även ett par sträckor i Sverige
DSB Danska statliga järnvägen
DSB utland Bla för direkttågen till Hamburg från Köpenhamn
DB (Bahn.com) har många olika inställningar, bla lägga in tidsbestämda stopp, under ”further options”
Interrail.eu Interrailbiljetter finns det många som säljer med de som utfärdar dem är dessa. Nästan alltid billigast. Kan ta 10 dagar innan de kommit fram.

Appar
Att ha biljetten i DB eller SJ:s appar är väldigt smidigt Det går också bra att söka där, även om Bahn.com har många fler inställningar (kolla under further options).
Även railplanner använder många för att söka efter resor.

Att ha någon form av säkerhet när man har biljetten i mobilen, utifall någon form av telefonhaveri inträffar, skadar inte. Pappersutskrifter eller en PDF i reskompisens telefon tex. När vi ändå pratar om värdehandlingar. Glöm inte att ta med passet!

Själv gör jag så att jag letar efter resor i Sverige med SJ och så långt SJ visar i Norden. Sen tar jag VY i Norge och DB för allt bortom Köpenhamn (ibland kollar jag med DSB om något verkar skumt, de har bäst koll på banarbeten och sånt, även köpa enbart platsbiljetter gör jag direkt av dem.) DB (bahn.com eller bahn.de om man föredrar tyska) tycker jag är den bästa sökmotorn. Sen köper jag biljetterna i apparna, bekvämt att hålla reda på dem så, eller i pdf.form. Inte pappersform, då måste de skickas med post och det kan strula.
Känns detta krångligt, har du inte ork eller lust? Vill du ha hjälp med bokningen av tågresan så har jag en tågresebyrå i vardande uppstart till sommaren 2021 Tåg&Resa.

Denna sida använder kakor för din bekvämlighet. Vi säljer ingen Information om dig till någon. Acceptera med att klicka på länken. Tack!